Wednesday, December 16, 2009

:|

salam...
rabu dah ehh... ishh cepat nya kan...
2 ari je lagi.. dh nk tahun baru....
jumaat ni dah 1 muharam..... yayyyyyy x lama je dah nak syura day.. ;)
10 muharam.... best3...
hari asyura nii... selain saya bole makan asyura,, ade peristiwa lain yg perlu kita igt... sempena tarikh tersebut....
puasa!! jgn lupe.... kata mama.... 9,10,11 muharam

**Sebenarnya ada dua peristiwa besar yang diriwayatkan dengan riwayat yang sahih berlaku pada 10 Muharram; kematian Firaun setelah tenggelam di Laut Merah dan pembunuhan Husain bin Ali r.a. pada Jumaat 10 Muharram 61 Hijrah di Karbala’. Kedua-dua peristiwa ini adalah peristiwa penting. Tetapi sunat berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura) hanya berkait dengan peristiwa kemusnahan Firaun sahaja dan tidak ada sebarang kaitan dengan pembunuhan Husain r.a. di Karbala’. Syiah memperingatinya setiap tahun dan melakukan amalan-amalan bid’ah sempena tarikh tersebut. Tetapi ajaran sunnah yang sebenarnya adalah disunatkan berpuasa sempena memperingati peristiwa Allah menyelamatkan Nabi Musa a.s. dari buruan Firaun tanpa dikaitkan sedikit pun dengan peristiwa pembunuha Husain r.a.

Imam Ibnu al-Qayyim menyebut di dalam Zadul Ma’ad:

“Puasa Aasyura ada tiga darjat:

Berpuasa 9, 10 dan 11 Muharram. Ini yang paling sempurna.

Berpuasa 9 dan 10 Muharram. Ini yang paling banyak disebut di dalam hadis.

Berpuasa 10 Muharram sahaja.”

Disunatkan berpuasa 9 dan 11 Muharram agar ibadah kita sebagai umat Islam berbeza dengan ibadah orang-orang Yahudi yang berpuasa pada hari 10 Muharram sahaja. Rasulullah s.a.w. bersabda di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim: “Jika aku masih lagi hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa juga pada hari 9 Muharram.” ** (sy baca ni dari blog ustaz fauzi)

so.. sempena tahun baru hijrah ni... ape azam sy yerr...

ishhh asal tahun baru je azam baru... ekekeke ape daaa

azam sy tahun niii....

nak jadi hamba Allah yg lebih baik dari tawon lepas...

nak jadi.. anak yg lebih baik.... jadi yayang yg lebih baik....

huhu yayang yg lebih baik ke? :(

semalam baru je menunjukkan perangai padenya... huhu.. dia marah sy... 1st time nmpk dia marah... walaupun dia diam.. tapi sy tahu dia marah.... mlm nya dia sms sy...

dia minta maaf... tapi.. dia juga nak sy minta maaf.. sbb sy 'berbahasa' dgn mak... hukhuk... sy emo.. sy ngaku sy sgt emo.. sehingga sy tak sedar.. abg terase dgn kata2 sy tu.... sy minta maaf.... hope abg ampon kan sy.... sy benar2 tak maksudkannya.... :*(

tah la nak ckp cane..... bila kita bincang 'bab itu'... sy selalu sensitif... selalu je emo... nak2 bila abg ckp... abg gitau mak... sy mcm x boleh terima... rase rendah diri je... bila mak tahu hal tu... sy faham abg perlu restu dan doa mak.. tapi...

harap abg maafkan dan amponkan sy....

sedih... sedih.. dan sedih... tapi sy ok.... biase laa rase cm ni... dulu lagi teruk sy rase... ok je kann... bole bertahan je.. ''kalau tak ade salah faham... gaduh2 .. majuk2... x cinta lah namanya...,, tu namanya KAWAN BAIK'' <---- pernah dgr ayat ni dari sumone.... :(


adoiyaiii... smlm... balik je dari meeting kat IPD... sumone dah langgar belakang kereta sy... opssss keta abah ekceli... uwaaaaaaaaaa...walaupon sikit je.. tapi tetap laa keta tu kena lepak kat bengkel.... hukhuk... org yg langgar sy tu... cikgu kat beseri... gelabah bagai2 dia.. kesian pulak sy tgk...

berkali2 dia minta maaf.. tak sengaja katanya.... ye lahhh mmg laa x sengaja.. x kan laaa saje2 nk langgar org... huh!!!!

dia siap ambik alamat.. no hp sy.. n suh sy antar repair... nanti dia bayarkan.... sy sbnarnya kesian jugak kat mamat tu... keta dia agak teruk juga... ermmm... dh dia desak2 nak no n alamat sy... sy pon malas nk pk2... terus je bagi.... lagipon time tu panas terik... dia pon bagi jugak no dia.... haihhhh

lepas semua settle.... keta,, abg arap yg settle2 kan hantar bengkel.... sy balik... rehat2... terus ade col... uikkk.. mule sy x pick up... kali ke 3 baru lah sy angkat... ermmm.. mamat tu col.. haihhh.. ni lah yg boring.... x habis2 minta maaf... ''encik.. tadi kan u dah minta maaf... cukup2 laa tu... sy taw.. u tak sengaje''

ptg mamat tu col lagi... ajak keluar minum.... tanda nak minta maaf blaaa3333... ouchhhhh,,

sms bagai2... ishhhh cikgu nii lebih2 laa pulak aihhhhh.... mule laa sy pon nk berangin je nii

malam... rahman col.. minta sy tolong dia..... ermm tlg man wat kerjanya di pD... man kate best sgt kursus tu.. tapi dia malas wat report... cehhhh...

sambil2 wat report utk man.. sy lepak kat geng jahat... pm dgn abg.. sebelom die keluar dinner,, :( rindu abg sebenarnya....




blog comments powered by Disqus
 

Friends