Friday, March 26, 2010

;p

View Comments
salam....
ngeee
selamat hari jumaat....
;) kenal x mamat kat atas nii
hehehe.... bukan BF sy okek.... wakakakaka POYO...
skrg kan musim AF... so sy saje nak upload pic sorg peserta AF...
name die iwan.... 1st time sy tengok kosert nyer ari tu....
uishhhhh... berdebar2 jeee...
nape eh?
kalau korg kenal tazmirul mohd izham... ermmm...
samer kannn.... aihhhsssss
kalau time die sengih lagi laahhhhhh....
uwaaaa.......
hukhuk....
rase bersalah kerane sy tak pernah lupekan izham....
walaupun sy sygggggggg sgt pade izzat...
teruk kan sy nii??
hurmmm....
newayy... ALFATIHAH utk arwah iz.... semoga dia di tempatkan di kalangan org2 yg beriman...


ok3.... dah2.....
huhu
minggu lepas....
tah pape je... pengsan lagik...
then.. lepak sepital... huh...
konon2 nak g sabah.... lom sempat pegi.... ermm lepak kat sepital....  6 ari....
haihhhhhh.... boringnyer laa haiiiiii... tuhan saje yg tahu....
seb bek laa ade sorg yg baik hati ... sudi nak hantar lappy pade saye..
:D... thanx laa kat org yg baik hati tuuu....
bole gak sy on9 .. curi2... mase doc tade...
ngeeee
sekarang dah balik...
alhamdulillah,,
sedang2 happy..... dengar2 nina kat swiss tu pulak collapse kat kolej...
hurmmm..... :(
mase sy kat sepital.... nina selalu sms.... suh sy cepat sembuh...
nice sgt nina tu....
skrg die kat sepital..... sedih lah sy...
tanak die sakit...
harap2 die cepat sembuh...
:((

ermm ape nak citer eh?
ermmm
ermm
ermmmmmmmm
ermm... sblom sy sakit that day....,,
ade sikit salah faham.. antara sy dgn izzat
biase laa kannn
name pon bercinta...
mesti laa nak bergaduh....
nak merajuk bagai... yerrrr dak?
huhu...
kalau ok jer... x de bergaduh.... bertekak... x name cinta... kannn3?
huhu,,,,
beberapa hari merajuk tu..... izzat.. x jemu arr pujuk sy... sms... col.... (walaupun sy x pick up)
inbox kat fb...
bagai2
tapi sy wat dun no jek...
majuk laa sgt...
sakit hati....
tapi lam hati.... Allah yg maha mengetahui....
huhu rindunyerr kat dier

sy mcm dah tahu perangai die....
pas die pujuk... 'x jln' gak......
mule laa die nak marah....
berani die marah sy...
alasan die... sbb sy degey...
huh... die yg x reti pujuk... marah org pulak...
grgrgrgrgrrgr....
kalau dekat... depan mate.... :sepak:hehehehe
;p
berani ker.....
wakakakaka.. mesti laa x berani....
ngeeeee....

aihhh boringnyerr...
sygg... bngun laa
tadi... kul 3 pagi die bangun call sy... huhu
pas subuh die tido...
n suh sy wake up call die...
x sampai hati lak nk kejut...
tapi sy boringgg niii...
ddy... bangun laa
meh laa layan lagu nii dulu....




p/s~ wehhhh korg esok jgn lupe ehhh EARTH HOUR ~8.30-9.30 ................ hoyehhhhhh jom3 support... off lampu time tu.... 

Thursday, March 18, 2010

:|

View Comments
salam...
mood merajuk...
tade mood nak updet blog laa lately.... walaupun byk je mase terluang.... malas je..
semlm... bergado... huhu...
punce nyer.... ejad kata mei ni die nak balik mesia.... n nak nikah ...
ari tu... die ckp bulan mac.... sy ckp... x sempat ... nak prepare mcm2... sy tanak wat sorg2...
now bile die ckp mei.... sy rase excited je... n x kesah nak wat persiapan nikah ni walau pun sorg2....
tapi....
nmpknya sy sorg je excited nye... die lak ckp... 'sempat ke syg?'  dan ke.... x sampai 2 bulan....'
arghhhhh.... bagai2 laa die tu....
nak kawen ke tak??
kalau tanak sudah!!
huh....

mula lah bergado....
aihhhh susahnya... nak kawen pon susah
byk nor masalahnya...

die nye plan... nak nikah ,,time die balik cuti sebulan mei ni....
n bawak sy balik sudan.... then balik forgud nanti baru bersanding bagai...
ermm...
sy ckp dgn mama.. mama diam je.... no komen... aihhh... malas nak komen ke hape niii...
ari tu... abah beria tanye sy.... zura dah 25 tawon niii... ape cerita?
arghhhhh tensionnnnn.... nak 'cerita' lah niiii .... dorg wat dono lak....
adoiyaiiii....

tanak kawen laaaa.... bole cm tu?

then.. bile sy wat perangai... majok... marah..... ejad marah sy...
uwaaaa... berani tul die marah sy... huh
die kate sy dh ade org lain...
pulak...
merawit tah pape je....
lagi laa.... saje nak wat sy hangin....
langsung sy x jwp col die....
padan muke....
padan muke sape? :pk:
padan muke sy gak... sy rindu die... :(
hukhuk...

ermm.. biar lahhh.....
bukan salah sy pon...
die yg tanak kawen....
bukan sy....
redha je laa....

meh dgr lagu niii..... ley laa ilang sket tension....


:)

View Comments
 salam...
hehe... ari ni nak wat 'homework' yg di tag oleh.... mrS betik :laridulu: AKA cik aimi yg cantik...
sebelom sy mule wat tag2 mende bagai tu kannnn.......
nak ckp laa tQ kat aimi.... sebab meng'award' blog cik bunga yg x seberapa niii....
tQ333333 muahhhhhhh aimi..... 
uihhhhh ''mengaward'' rosak bahasa je sy niiii.... hhuuhuhuhu... amponnnnnn wahai penunggu gua...

jommmmm...

1~Thank & link the person that gave you the award.
    (suda teng... n suda link) ngeeee

2~Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered n think are fantastic
    WHAT??????????? 15????????
    (adoiyaiiiiiiii... nak ingkar sket laaa aimi......~~)
   nak pass pade semua kawan baik sy.... yg syg sy.... (bole cm tu?)
   okeh? kenkawan... yg cntik... kacak bergaye.... meh... sporting sket..... wat keje umah niiii...
    korg kan syg sy..... ;) hehehehe

3~ Contact said blogs and let them know they've won the award 
     
4~ State 7 things about yourself 
     tujuh je ke aimi? nape x 200? wakakaka.....
     ~ sy.....anak abah n mama... sy ada kehidupan yg simple... walaupun org lain selalu anggap 'lain'
     ~ sy bangge jadi diri sendiri.... walaupun kekadang org menyampah....
     ~ sy sgt 'lurus' bila bekerja...... 
     ~ org kata sy manja kememe.... tapi sy rasa ..... tah laa.... takkkk kot... 
     ~ sy mencintai putsal..... :(
     ~ sy sgtttt menyayangi org di sekeliling sy.... parent... abg2... kekasih hati.... kwn2.... n sy selalu 
        mengharapkan... semua org2 niiii... bahagia selalu.... 
     ~ merajuk adalah hobi sy...... ahakkkksss (x cayer? tanye mad ejad)

p/s~ tu saje ye..... kalau kurang tu..... wat2 laa x nampak yerrrr mrS betik.....
 


  

Wednesday, March 17, 2010

;))

View Comments

salam....
semalam besday sy...
ngeee... paling byk sy ckp... thanx.... tQ... terima kasih pade sume org...
terima kasih... atas ingatan korg....
ucapan yg baik2... ikhlas.... doa utk kesejahteraan sy.... kebahagiaan sy....
hadiah2....
yg wish melalui SMS... FB.. yM.... skypE...
uishhh... thanx yerr korg...
syggggg sgt pade semua....
muahhhhhhhhssss


Thursday, March 11, 2010

:D

View Comments
salam..
khamis.. 9.54am...
i'm bored... :(
tadi my syg sms me...suruh sy kejut kan dia.. kalau nak dia call sy,,
tapi...
sy malas nak miscol... biar lah dia tido... setiap hari je dia bangun kul 3 pagi...
kesian dia...
tapi kan.... mata nii... asik2 tgk fon....
huh...
ape daaaa

ari nii.... sy bangun awal....
haihhh... x solat pon kene bangun awal....
erkkkk
abah sy tu bukan nye prihatin....
erkkk... erkk... erkkkkk
bangun je... mandi... kemas bilik... sidai2 baju....
sapu2... siram2 pokok mama....
haihhhh suri rumah laa kannnn....
hehehehe...
best jugak wat sume keje niiii (nak ckp ape lagi kan)

then pegi bekpes dgn my abg n my angah....
hari ni sy makan roti canai....
DUA keping..... erkkkk....
tiap2 hari my ejad tego2 sy dah... ,, sy asik diet....
diet.... diet.... n diet....
mmg laa.... die x nak sy gemuk...
so sy diet laa
bila sy diet... dia risau pulak.... bagai2 rrr
huh... ape laa

sekarang.... sy tgh dgr lagu 'bertakhta di hati'

Di hempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut
Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta

Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Sinarnya menyala
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Cintamu bertakhta (dihati)

Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta
Setelah ku kenal
Dirimu sebenar
Kau cinta sejati
Ku sandarkan jiwa

Di gilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu
Di guris resah
Meniti hari bersulam tangis

Takkan berganjak pendirianku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya
Takkan berubah perasaan ini terhadapmu
Biar digugat, biar dicabar, biar dihalang

best jugak lagu niiii
layannnn je....

Wednesday, March 10, 2010

:|

View Comments
 salam.... 
rabu suda......
uishhhhh bape hari dah x hapdet blog...... kemalasan melanda..... plus bz di opis....
tak de mood laa wehhhhh..... hukhuk..... tulunnnn2... sy x de mood niii....
mane pegi mood sy ....
poyo arrr
huh

minggu ni....
mcm2 jadi..... malang betul nasib sy
sy kena gantung keje selama 2 minggu....
sebabnya..... sebab sy rejek 1 tender VIP.... hukhuk.... x adil kan....
tapi.... sy terima je dgn redha.... cewahhhh... hehe
mmg tender tu teruk..... projek dorg... byk dah blacklist.... so.... sy kena prove ke.... huh...
haihhhhh.....
pesan abah sy.... ''wat keja ikut logik dan kebolehan sendiri.... JGN ikut telunjuk org....''
so ade aku kesah....
lagi pun... abah sy kate... dia x malu langsung... sy kena tahan keja sebab tu.....sbb sy buat benda yg betul....
ejad pun sokong sy gak....
kawan2 semua bagi sokongan....
yeahhhh syg korg.....
thanx bout ur moral support..... 
thanx to mad ejad.... hehe sebab memahami,, serta kata2 pujuk rayu.... muahahaha...
paling best...... dia kata '' abg bangge dgn awk... syg...''
wohhhh ayat penenang jiwa... ngeeee... thanx syg...

so....
2 minggu beb... sy nak wat ape niiii.....
ayarkkkkkkk..... 
nak pegi jenjalan..... x de duit laa.... :(
gaji lambatnyerrr rasa .... uishhhh
papa kat sabah ade tanye.... kalau nk pegi sabah... dia nak send ticket.....
aihhhh cm menarik je..... hehe
tapi,,
segan pulak rasanya...... anak papa ni dah beso... dh keja laa pa... x kan nak suh papa blikan tiket pulak...

hehe org sudan pon tanye gak.... nak dtg sudan ke...
wakakakakaka..... ~nakkkkkk... nakkkk nakkkkk.....
nak ke???????????? pegi sudan????????? hohoho..... nak kene bunuh dgn dato ke.....
uishhhhhh....

ada kwn2 ajak g panjat gunung......
best nyaaaaaaaaaa.... lama dah x wat gila .....
aimi ajak g pantai kerachut.... dis weekend.....
byk je xtvt..... tapi semuaaaa.... sy kena pk dulu.....
kena tanya ejad dulu....
haihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... 
kenapa sy kena tanya..... uwaaaaaaaa... sy dh x bebas cm dulu2
kalau tanya dia....
dah tahu dia nak jawap apa...... 
~ tak yah laa syg..... panas... nanti awk sakit...
~lasak tu syg.... nanti awk penat..... sakit.... admit.... abg x nak awk sakit....
~blaaaaaaa2
~blaaa333
~blaaaaaa4444
huh

lepak je laa kat uma....
masak....
basuh baju...
kemas umah.....
weeee.....
semalam.. ejad call... sy ckp... sy ngah sidai baju....... 
dia gelak.... katanya jrg2 dgr sy wat 'benda' tu....
huh... ape lak...... sy buat je laa..... dah,, time tu dia tak call..... 
wekkkk....
kalau 'org' sblom niii..... dgr sy buat keje tu.... die akan ckp..... 
''kenapa buat tu...... jgn buat!!!! suruh bik yg buat..... ,, nanti kalau dh kawin... sy tanak awk buat pape... semuaaaaaaaa... bibik yg buat.....''
beza sungguh dgn ejad.....
''nanti dah kawin..... syg yg kena buat semua tu yer...... kita x de bibik...... abg x suka bibik yg buat...
abg tanak bibik masak utk abg''

nmpk x? 2 dialog berbeza...... huhu....
huhu bukan laa sy nak beza2 kannn.....
alamak.... no komen laaa.....

huhu tutup citer... jom citer bende lain...
semalam.... ade laa seseorg hamba Allah call sy....
tanye...... ttg blog niii......
ayarkkk :malu:
die tu senior sy mase kat U dulu....
katanya..... dia terjumpa blog sy niii... masa dia sesaja blog walking.....
n.... dia kenal... sbb nama 'cik bunga'
mmg dulu selalu je sy guna nama tu....
cik bunga or bbflower... temanrapat mmg tahu je sy yg guna nama tu
termasuk laa dia...
ngeee....
dulu.. kami rapat..... mcm 'teman tapi mesra'
hehe citer lama.....
:) kata dia.... dia suke baca blog sy....
menarik.... sempoi2 je bahase.... (sy tahu dia perli sy)
sebabnya lepas tu dia gelakkkkkkkk.... dak akaun menulis.... tu lah jadinya....
huh!!!!!! dah agak....

status fB sy semalam..... ''perlukah sy menangis lagi~~''
hehe saje je wat gempak.....
ramai jeee kenkawan yg caring.... penuh inbox sy....
semua tanye ... sy dah clash dgn ejad ke....
haihhhhhh......
TAKKKKKKKKKK
sy ok je dgn dia.... bahagia.....
alhamdulillah
:)
''terima kasih Allah... atas kebahagiaan yg Kau berikan''
terima kasih gak utk mad ejad... sbb bahagiakan sy.. 
hehe



sy suke lagu ni..... meh layan.... :)

Friday, March 05, 2010

:))

View Comments
 
salam.... jumaat yg berkat...
eyahhhhh... dah 3 ari sy cuti.... bestnyaaa....
walau agak boring.... cume dok lepakk....
tengok tv....
layan fb...
wat onar kat rilek....
wat kacau kat kelab cantik..... blog abg long penj... haha
makan....
tido....
bergado dgn abg.... sepak terajang die.... wakakaka
then ulang balik.... tgk tv... layan CSI.... konsert AF (tah yg bile tawon)... tgk ~ anak mami menantu mamak... wakakaka lawak gila citer niii....layan AFC.... layan kartoon.... hagemaru... muahaha
tido lagik...
cet... ushar fB...
bergayut berjam2 dgn mad ejad... haha
tidooo... pas bangun... makan..  tengok tv.... layan fb... cet...
haihhhh tu je xtvt sy....
mesti korg yg bace terase boringnya kann....
tapi sy suke.... muahahaha

adehhh ngantok arr... ni lah masalahnya kalau tengah ari buta nak tulis blog.....
xpe3... demi blog sy yg tersyg nii.... sy gagah kan jugak... x nak tido....
hehe lagi pun.... sy x bole tdo... mama sy kate..... 
sy dh makin chubby..... sebab selalu tdo.... haihhh....
hukhuk... betul ke
tanak2... sy x bole gemuk.....
ade org tanak sy gemuk.....
uwaaa.... sy sendiri pon tanak..... 
mak sy kate.... sy sekarang dah byk jerawat~ sbb sy malas pegi SPA...
mcm2 mama sy komplen skrg.... katanya.... sy malas urus diri sendiri...
malas g SPA.... malas itu... malas ini..... haihhhh
MALAS KE?
tapi sy rasa mcm rajin jee... haha
mungkin laaa kot....betul kata2 mak sy tu....(bukan sy ngaku... okek)
sy cume kate 'mungkin'... weeeeeee.... :D
mungkin sy rase malas.... sebab dah rase selamat.... SEBAB ejad syg sy... wakakaka sungguh poyo ayat ku ini....
hahaha... korg nak tahu??? ejad pernah kate.... kalau sy jadi shrek pon die tetap syg sy.... wakakakaak
:guling:  SO? kalau setakat tumbuh jerawat pink2 niii...... ~ade aku kesah~ hehehehe

sy happy sekarang....
tenang...
bahagia..... dia betul2 buat sy happy...
buat sy rasa 'dewasa'...
buat sy rasa yakin.... selamat....
ermm... :) terima kasih sayang....

sekarang.... kalau ade org bertanye.... u dah bertunang? dh nak kawen? gambar kat blog tu tunang u?
sy dah x kaber line dah... bangge je sy jwp 'YA'.... name die izzat... hehe
insyaAllah.. kalau Allah izinkan.... :)

tadi.... kul 4 pagi... ;) sy kejut dia.... hehe... dia happy je sy call... walaupun time tu dia tgh nyenyak tdo
hehehe sy suka dgr suara dia time tu..... 
sejuk jek.... romantik sgt.... huhu
gayut hampir2 2 jam.... uishhh lama kan?
sy call dia kejap je... lepas tu... dia sambung call sy pulak...
haihhh sian dia.... pas ni x bole call setiap hari da....
mahal giler.... uishhh

lepas gayut.... sambung kat ym....
sebabnya sy tanak dia tdo.... kalau sambung tdo..... haihhh alamat x subuh laa....
sedia maklom..... liat nya nak bangun subuh kalau hari cuti..... berbelas miskol belum tentu nak bangun,,
hehe.... dia mesti bosan.... sy asyik2 bebel pasal ni.... ahhh bio laa.... bio die muntah dgr sy bebel....
nanti2 pon.... sy akan bebel die sampai dia muntah.... wakakaka

tadi... ejad tag sy lagu niii kat fB............. hehe sy yg pakse die sbnarnya..... yer laaa hangin tul sy... dia langsung tatau lagu kat mesia niii... huh.... jom layan jap lagu nya.... bestttttt....








Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu

Tuesday, March 02, 2010

:((

View Comments
 
 SESIAPA pun yang siuman dan mempunyai perasaan, pasti sebak jika pun tidak mengeluarkan air mata melihat gambar wajah comel Syafia Humairah Sahari, berusia tiga tahun, apabila berita mengenai kematiannya dipercayai akibat didera, terpampang di kaca televisyen dan dada akhbar sejak Jumaat lalu. Bedah siasat ke atas mayatnya, mendapati punca kematian Syafia Humairah ialah kerosakan teruk buah pinggangnya dan pendarahan pada kulit kepala dan otak. Selain itu, ada kesan lama, termasuk bekas dicucuh puntung rokok pada badannya. Syafia Humairah meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Kuala Kubu Bahru pada senja Khamis lalu, ketika dibawa oleh teman lelaki ibunya dan ditinggalkan di wad kecemasan. Laporan televisyen dan akhbar memetik beberapa saksi sebagai berkata, kanak-kanak malang itu ditampar, dipijak pada perut dan disepak beberapa kali oleh suspek di padang bola di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, sebelum dia dibawa ke hospital. Hanya manusia berhati haiwan sanggup berbuat demikian kepada manusia lain.

Kejadian sadis ini mengingatkan kita kepada satu lagi kes penderaan yang hampir sama menimpa seorang lagi budak perempuan, juga berusia tiga tahun, kira-kira lima bulan lalu. Pada Oktober lalu, Aaliyah Aiman Hussin Abdullah, mati akibat didera teruk oleh teman lelaki ibunya, seorang warga Sudan di sebuah kondominium di Cheras. Mayat Aaliyah Aiman ditemui terbaring di rumahnya dengan cedera teruk di kepala dan badan oleh ibunya ketika pulang kerja pada 12 Oktober, yang kemudian membuat laporan polis kononnya kanak-kanak itu didera pembantu rumah. Bagaimanapun, siasatan polis mendapati rumah itu memang tiada pembantu rumah. Seminggu selepas itu, ibu mangsa dan teman lelakinya ditahan polis untuk siasatan. Warga Sudan itu kemudian dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh.

Sekurang-kurangnya ada dua persamaan dalam kes Syafia Humairah dan Aaliyah Aiman, selain usia mereka tiga tahun. Pertama ialah mereka didera teman lelaki ibu masing-masing yang dipercayai tinggal bersama. Keduanya, penderaan ke atas mereka diketahui oleh jiran tetangga, tetapi ia tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa sama ada kerana takut, tidak mahu mencampuri urusan orang lain atau memang kerana sikap tidak peduli. Si ibu, walaupun tahu anaknya didera mungkin tidak melaporkan perkara itu kerana malu, takut ditinggalkan atau kerana sayangkan teman lelakinya.
Sekiranya, jiran tetangga mempunyai sedikit sikap peduli dengan melaporkan syak wasangka mereka mengenai penderaan itu pada peringkat awal sama ada kepada keluarga mangsa atau kepada pihak berkuasa, mungkin Syafia Humairah dan Aaliyah Aiman tidak menjadi arwah. Begitu juga dengan beberapa kanak-kanak lain yang menjadi mangsa penderaan ibu bapa masing-masing sebelum ini. Malangnya jiran tetangga hanya memberitahu bahawa mereka mensyaki, mendengar atau melihat penderaan kanak-kanak apabila mangsa sudah meninggal dunia.

Dalam kes Syafia Humairah misalnya, kejadian yang membawa kematian itu berlaku di padang bola kampung di depan ramai orang. Malangnya tidak ada yang menghalang suspek ketika memijak dan menendang kanak-kanak malang itu, seolah-olah mereka tiada rasa belas kasihan. Apakah sikap tidak peduli yang selama ini lebih dikaitkan dengan warga kota sudah turut menjangkiti masyarakat Melayu di desa? Memang pepatah Melayu ada mengatakan 'jangan menjaga tepi kain orang', tetapi ia bukan bermaksud sehingga membiarkan kekejaman dan pembunuhan berlaku di depan mata. Malah membantu mangsa penganiayaan seperti itu dituntut oleh agama.
Hakikatnya, masalah penderaan kanak-kanak semakin membimbangkan, walaupun ada kempen dibuat dan talian khusus disediakan bagi orang ramai membuat laporan. Statistik terakhir Jabatan Kebajikan Masyarakat menunjukkan kes penderaan meningkat daripada 2,279 kes pada 2007 kepada 2,780 kes pada 2008. Pada empat bulan pertama tahun lalu, 819 kes dilaporkan atau purata tujuh kes sehari. Kes penderaan ibu bapa dan penjaga yang sepatutnya melindungi anak sendiri juga meningkat daripada 992 kes pada 2007 kepada 1,266 kes pada 2008.

Walaupun kementerian berkaitan sudah merangka Dasar Perlindungan Kanak-Kanak yang memberi tumpuan terhadap aspek perlindungan, advokasi, pencegahan dan khidmat sokongan bagi kanak-kanak serta penyelidikan mengenai isu kanak-kanak, penderaan dan keganasan tidak mungkin dapat dibanteras tanpa kerjasama semua pihak khususnya masyarakat sendiri. Pada masa sama, agensi yang ketika ini dilihat aktif untuk menangani masalah maksiat seperti Rela dan penguat kuasa jabatan agama perlu turut diberi tanggungjawab menangani masalah ini. Jika selama ini mereka terlalu cepat bertindak jika ada laporan mengenai khalwat, keutamaan sama perlu diberi kepada laporan atau desas desus mengenai penderaan kanak-kanak kerana ia juga adalah sebahagian daripada 'amal makruf'. Lagipun dosa mendera dan membunuh kanak-kanak lebih besar daripada berkhalwat.

:)

View Comments
salam..
selasa... uihh dah 2 mac ari nii....
sebenar nya kosong je nii... tak tahu nak taip ape...
sy kat opis....
penat ... jet lag.... belum habis.... sy dh kene masuk opis.... hukhuk.... kesian sy...
bile laa sy nak jadi bos... hehe... kalau jadi bos... bole arr sesuke hati nak masuk opis kannn...
hikhik... bole ke...

sy nak citer semalam.....
sy smpai umah.... kul 5 pagi.... terus je.... mandi... dan subuh...
ari ni..... solat sekali abah n ma.... uihhh rajin nya sy... haha....
ape x rajin nye.... abah dh siap2 letak sejadah sy dgn abg...
haihhhhh ade beran ke nak lari kan diri... ngehhh3

pas semayang tu....
abah dah mula tanya... pasal sy n ejad... uhuk3 mcm terbatuk2 sy...
abah dah mula ckp2 pasal umur sy... dh 25 ...
dah 'masa' utk sy fikir pasal kahwin...
haihhhh.... mcm stress pulak... bila benda2 niii keluar dari mulut abah
adoiiiii... sy jawap.... sy ok je dgn ejad....
lom nak kawen lagik.... sbb duit kami lom cukup... ahak.... (pandai2 je)
abah tanye... duit sy....
ngeee... duit sy dah cukup... nak bawak abah n ma g umrah.... insyaAllah
nape abah tanye duit sy lak??? haihhhh... x kan ejad nak gune duit sy ... ishhhh
mesti laa die tak nakkk... abah niiii

then....,, abah jawap..... nak pegi umrah.... bawak je mama....
abah x biasa guna duit pompuan...(dlm hati sy~ uishhhhh belagaknye) hehehe
insyaAllah.... benda2 nii akan settle selepas ejad balik mesia bulan julai nanti.... dan..
selepas sy bawak mama n abah pergi umrah....
semoga semuanya dipermudahkannnn... amennnnn

pas dengar tazkirah subuh abah.... sy masuk tdo.... uishhhh lega rasa nyaaa...
dapat rehat2... lepak kat bilik.... ermmm
zzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzz
zzzz

dengar je bunyik fon..... grgrgrgrgr
tak tgk pon.... sape yg col... terus je jawab... huhu
~morning syg...
#muning... syg kat mane ni....
~kat opis niii (dgr mcm suara tahan gelak)
#uikkk dah balik ke? rinduuuu abg... owg ngantuk niii...
~bangun laaa
#tanakkk... ngantuk... penat laa yangg...
~ kahhh3.... woiiiiii... rindu pale hotak hang..... bangun3... apa niiii anak dara x semayang subuh.... weiii ni aku laa..... mangkit laaa wehhh.... en. razak suruh u masuk meeting pukul 11
# erkkkkkk.... uwaaaa..... giloooooo.... hukhuk... igt izzat tadik.... huhuuuuhuuuu .. meeting apa?
mata aku x bole bukak niii...
~tak bolehhh..... bos suruh u jugak.... blaaa... blaaa... blaaa
# erghhhhh.... ok2... nnti i masuk opis....

then... sy rush2 siap g opis.... mase tu kul 10++... adoiiiii... giler ahhhh...
masuk meeting pon mcm biol jee.... haha...
sampai petang....
abis meeting... rasa nak balik jee... tapi bos ade....
segan laaa nak balik.... walaupun bos kate... --> fazura... kalau penat.. balik laa....
haihhhhh sy mana de penat bos.... sy ok niiii.... huh!!!!

tibe2 ade org buzz sy kat ym....
yayyyyyyyyyyy.... buah hati sy.... mad ejad..... ngeeee
best nya dapat cet2 dgn die... walaupun sekejap....
dia masih di dubai...
cerita2 die bz shopping kat sane...
wahhh... bestnya die.. keje kejap je.... byk je masa nk berjalan2
berbeza betul dgn sy....
kalau sy ikut trip keluar mcm tu.... mesti bz je dgn keja... x sempat nak jenjalan...
ermmm

ptg nya... rasa nak balik tdo sampai lusa.... hehehehe
tapi bila balik ja... mata jadi segar
huh...

sy dapat call dari kawan baik sy mase di U dulu.... anizah
nizah ckp nak jumpa sy.....
adehhh ingat mlm nii nak tdo awal.... hukhuk...
tapi sy keluar jugak... jumpa nizah... dh lama x jumpa anizah mohd nizar niiii
hehe
mcm2 cerita keluar.... sy dgr je.... mcm2 nizah citer,,
ye lahhh... die dh kawen... mesti laa byk citer kannn...
salah 1 nya... die citer pasal mak mertua... adehhhh
ermmm
sy sebenarnya x reti nak komen... ye laa kannn... takut2 laa... sy salah bagi pendapat.... akan mengeruhkan lagi keadaan
adoiyaiiii.... kata anizah... sekarang... mak mertua die tggl sekali dgn dia....
sy ckp... bagus laa... mesti best dan meriah..
tapi.... lain pulak yg nizah ckp....
dia tak selesa...
mak mertua asyik nak mengongkong dorg suami isteri...
ermmmm.... kitorg mmg tahu... sblom kawen pon.... suami die mmg 'anak mak'
haihhh x sangke pulak lepas kawen pon suami dia masih x bole handle antara mak dgn wife..
hukhuk.... kalau laa sy berada di situasi itu...
ape sy nak buat....
:pk:

cerita nizah lagi..... suami dia asyikkk menurut jee kata mak die....
sy hanya mendengar.... dengar... dengar
sesekali komen juga.... sabar laa nizah.... mak die... die mesti dahulukan...
ko sabar laa.... sabar... sabar.....
~tu je sy berani komen....
pertama... sy x berani komen lebey2,, sbb sy takot... sy salah komen....
kedua... mmg sy x reti nak nasihat org... huhu
haihhh tah laa....
susah jugak kannn... kalau kawen dgn 'anak mak' niii...
mesti makan hati jeee...
hukhuk....

mlm ni jugak.... kwn sy punye besday... ---> luqman hakim....
die ade ajak sy... makan2 di kopitiam..
tapi sy x pegi.... sebab ape ye? hurmmmm...
sebabbbbbb.... sy nak keluar dgn anizah... hehehe.... yer ke sebab tu....
no komen... no komen... no komen... ahakkksss
newayyyy....
HAPPY B"DAY AKEEM...
may ALLAH bless u....
panjang umo... murah rezeki... diberikan jodoh yg baik utk awk... :)
 

Friends