Friday, October 09, 2009

:)

salam...
khamis.... hari ni mood agak kurang ok... dun know Y... ermm... sabar2... puasa kan....
boring jugak....
suddenly,, lepak2 kat ofc... teringat sesuatu.... ouchhhhhh lepak laa sgt....

mase tu.... saye berumur 17 tahun... ngeh3 mude remaja.... form 5 kat MRSM... :).....,, ade sorg sis... my senior dtg maktab,, sbb ade prog... sirih pulang ke gagang.... (kakak2.. abg2 yg dah success balik semula bagi motivation kat kami budak2 baru belajar.... hehehe...

****************

‘Perempuan ni fazura, macam kek ising. Akak guna perumpamaan yang orang bodoh pun boleh paham ni, K?’

I nodded, as she continued to speak.

Kek ising ni special tau, zura. Selalu orang order untuk hari-hari penting dalam hidup mereka. Birthday ke, celebration naik gaji ke, naik pangkat ke,’ she said. Her experienced fingers kept working on the almost halfway done muffler for her husband. Her eyes focused.

I looked at her. I looked at her eyes. There was so much love there. Ya Allah, bahagiakanlah wanita ini sampai hari dia mati.

Bila dah orang order, si penghantar sepatutnya masukkan dalam kotak, bawa elok-elok terus kepada si pembeli. Kotak tu ibarat pendinding diri kita ni, zura. Kek berkotak tu, perumpamaan untuk perempuan yang menjaga dirinya, auratnya, maruahnya.’

Biting my lower lip, I kept staring at her.

Kalau tak ada kotak, sayang, nanti si penghantar tu sendiri akan cuit sikit, untuk merasa kemanisannya. Lalat pun ada yang hinggap, sambil meninggalkan sedikit noda setiap kali. Habuk dan udara kotor pun akan cemarkan kek tu nanti.’

Bukankah bila dah sampai kepada si pembeli nanti, kek tu dah tak sempurna? Dah dirasa? Dah ternoda? Malah sudah disapa habuk dan segala macam kotoran lagi?’

I nodded.

‘Sedangkan si pembeli tu dah bayar penuh harga kek ising tu. Ibarat lelaki yang sempurna lafaz nikah dan mas kahwinnya, tetapi beroleh wanita yang sudah tak bersih.’

I understood. Thankful that I did.

‘Kek yang sudah berkotak ni zura, takkan tercemar, melainkan kotak itu koyak, atau dibuka dengan sengaja.’

I smiled. Now I knew who she was talking about.

‘Dan satu lagi benda penting yang fazura kena selalu ingat, sayang, seorang pembeli yang baik, takkan merasa walaupun secubit daripada kek yang diingininya, selagi belum dijelaskan bayarannya dengan sempurna.’

I got up from my seat, and gave her my warmest hug.

‘Sayangi dan hargai diri kita, zura. Barulah kita layak mengharap supaya disayangi dan dihargai.’

I know, sister. And I thank you for the reminder.

Well, looks like it does come to the choices that we make. Cakes never get to choose their boxes. They never even get to choose to be placed in a box or not. But human beings; us, have the power to choose, even the power to make the right choice.

So why don’t we?

Why won’t we?

ermmmm.... sis nur aini... i miss u sooooo much,, till today... i still remember that great moment..


mungkin sebab2 ni lah buat saye gelak2 kalau ade org ajak saye keluar... memang sy susah sket..bukan sbb sy berlagak ,, ngade2 or watever..

cuma... saya perlu betul2 confident... :)



blog comments powered by Disqus
 

Friends