Thursday, October 01, 2009

**senang jer tindakkn syg kn, putus cal x jwp, biarkn b mcm ni.. sedihnye,
bla3333.....fazura azzaty dlm hati b.. syg b pade bb x tau nk ckp,, teramat sgt.. bla3...
b tau b pernh buat salah, tp b belajar dr segalanye.. luv u so much **

ermm.. tu sms die.. setelah 20 jam sy merajuk... 20 jam ke? tah laa... die kate 20 jam... huhu,,
sbnarnya,, byk lagi sms dia antar dari smlm... semua pon sy x reply,, call pon dah berbelas2 mis call... :(
sy pon x tahu kenape sy tibe2 mcm ni..., may be sy dah pernah rase....
betapa deritanyaaaa... betapa sakitnya dikhianati..
suatu mase dulu... so sy sgttttttt berhati2 mase ni....
op kos!! must be sy berhati2...,, sy x nk sakit lagi.... sy nak jage hati sy sndiri.... x nak menangis lagi...,, so what???
So I thought heartbreaks are stuff that hurt your heart. But a heartbreak hurts your everything. I was hurt all over. I’m still aching all over. I remembered telling someone, ‘Jangan lukakan perasaan orang, susah nak ubatkan. Sedangkan gelas kaca yang serpih pun, bila dilekat semula nampak parutnya, apa lagi hati manusia.’ And I’d just realized how true that statement is. A heart that breaks will heal, but there will always be scars left.

I do believe my heart will heal. And I do hope the scars will vanish, too.

ermm..byk kali die minta maaf...,, x perlu minta maaf....
n bukan utk dia saje..... sesiapapon,, sbbnya sy sentiasa memaafkan....

dia pernah beberapa kali buat sy sedih, buat sy menangis. Setiap kali dia muncul untuk berbaik-baik, kami tiada masalah. Kenapa? Sebab sy tak pernah marah (it takes a genius to infuriate me, seriously). Setiap kali tu dia akan bertanya, ‘Kenapa ayg tak marah saya?’ Dan setiap kali pun jawapan sy sama saja. Selepas itu, dia akan minta maaf. sy pulak akan bagi respond yang sy sentiasa bagi kepada setiap orang yang minta maaf kat sy; ‘Tak apa, sy dah maafkan awak sebaik saja awak sakitkan hati sy hari tu.’


Bila orang buat salah kat sy, memang sy akan terasa hati (that’s why you’re a moron if you call me insensitive). Tapi tak lama. Sebab sy bukan jenis manusia yang simpan benci dan sakit hati. sy cukup bijak dan cukup matang untuk sedar yang bila sy berperasaan macam tu kat orang, yang sakit tu sy. Orang tu tak tau pun sy sakit hati kat dia. saya pulak yang akan sakit jiwa sorang-sorang bila tak boleh bertegur-sapa sebab nak jaga ego. Lagipun sy malas nak tunggu orang cakap sorry. saye takkan hidup selama-lamanya. Jadi sy maafkan saja orang tu, supaya sy tenang. Kerana itu, kemaafan sy sentiasa percuma. Saya mahu tenang. Sebelum diminta pun sy dah bagi. Kalau dipohon lagi pun, sy hargai. :)


lagi pun sy jugak dah cukup bijak dan cukup matang untuk fikir, kalau orang minta maaf pada sy sebab tak nak berhutang di dunia dan tersangkut di crossing akhirat nanti, kenapa tidak sy maafkan orang atas alasan yang sama? Sy risau sangat, kalau masa sy tengah sakit hati tu Allah SWT jemput sy balik. Macam mana dengan orang yang buat salah kat sy tu? Kan sy dah tak sempat maafkan dia? Setiap kali sy maafkan sesiapa, memang ini yang sy fikir, ‘Ish, nanti tersangkut pulak dia masa melintas. Nak mencari sy di Padang Masyar, entah bila nak jumpa. Bila dia nak sampai?’ Kerana itu, kemaafan saye sentiasa percuma. Sebab sy manusia. Sy tahu kesian kat orang...

ermmm panjang lebarnya saye membebel....

ape salahnya kan... kite berkongsi ape yg baik..... utk memperbaiki diri sendiri... ari tu.. mase melawat blog kwn2... (kwn ke? walau die x anggap sy kawan,, but x pe...) sy nmpk salah satu entrynyer yg marah2... entah lah die tujukan pade sape... it's none my bisnes.. huhu,,

harap dia maafkan lah org yg buat dia marah tu...
kite kena mudah memaafkan,, kerana...
kita sedar siapa diri kita, hamba Allah SWT yang kecik lagi menumpang di dunia ni. Dengan banyak dosanya kita memang sentiasa harap supaya semuanya Allah ampunkan. Tapi boleh ke Allah SWT ampunkan semua dosa kita kalau kita sendiri selfish dan tak reti maafkan orang lain? Entah-entah orang yang buat salah pada kite tu dah pun Allah ampunkan, kite je yang belum sebab enggan memaafkan.

Kerana itu jugak, kemaafan sy sentiasa percuma. Sebab sy sedar diri. sy bukan Tuhan. sy tak sanggup untuk tidak memaafkan, sebab sy sayang Allah SWT, dan saye mahu Dia sayang sy jugak. Itu saja.

haihhhh mesti korg boring kan bace panjang2 nii....
maaf laa... sy cume nak ajak korg dan diri sy sndiri untuk mempercumakan kemaafan kita. Percayalah, tak rugi apa pun bila kita memaafkan. Kita beri ketenangan pada orang. Kita jugak beri ketenangan pada diri. Kalau Allah SWT boleh ampunkan kesalahan kita, sedangkan Dia maha sempurna, apa kelayakan kita untuk simpan sakit hati dan tidak mengampuni padahal kita pun banyak berdosa pada orang lain?


blog comments powered by Disqus
 

Friends